Kustvillan

Bygga hus

Att bygga hus ska vara enkelt! Vi vet att för den som är ovan så kan det vara en hel del att hålla reda på. Här har vi samlat tips, handfasta råd och information till dig i nio steg för att göra resan mot ditt drömhus lite enklare!

kontakta oss idag

Telefon:
010 - 15 73 100
Mail:
info@kustvillan.se
Adress:
Tegelvägen 17
853 50 Sundsvall

Öppetider
Måndag - Fredag
08:00 - 16:00

Boka ett möte
Husdröm

Husdrömmen

Det kanske börjar som en dröm, som blir en tanke och kanske i slutändan en skiss. Vårt mål är att hjälpa dig att gå från dröm till verklighet. Vi har stor respekt för att det är en betydande investering, som medför en del utmaningar, att bygga ett nytt hus.

Vi vill ge dig kunskapen som krävs för att genomföra husresan på ett smidigt, enkelt och noggrant sätt. Vi lotsar dig genom alla processer och moment, oavsett om du har en färdig ritning eller bara en tanke, vision eller en dröm.

1. Budget

För att en dröm ska kunna bli verklighet krävs att kalkylen går ihop. Även om du bor i ett nybyggt fint hus så är det bra om det finns utrymme för andra saker i livet. Det är lätt att lockas till att lägga alla pengar på huset, men du ska också leva i huset.

Vårt råd är att ni pratar med en rådgivare på er bank som kan hjälpa er att skapa en månadsbudget som ligger till grund för hur mycket ni får låna.

Att bygga energisnålt och satsa på ett effektivt uppvärmningssystem ger en lite större investering men på sikt sparar du både pengar och gör samtidigt miljön en tjänst. Fundera också på hur du ska göra med till exempel möbler. Tänker du köpa nya eller flytta med de gamla till det nya huset?

Husbudget
Tomt

2. Tomten

Läget är en av få saker som du inte kan byta när husbygget väl är igång. Att hitta den perfekta tomten kan vara en utmaning. Ska den vara strandnära med tillgång till hav eller sjö? Eller kanske stadsnära med skolor och affärer i gångavstånd? Är skog och mark med svampplockning och vandringsstigar det du drömmer om? Ska det vara barnvänligt med närhet till lekparker och omsorg?

Ett tips kan vara att fråga kommunen, mäklare eller markägare efter möjligheten att köpa en tomt på just ditt drömläge. Det du behöver ha koll på redan från början är vilka förutsättningar marken har. Är det fast- eller sankmark? Hur ser vattenavrinningen ut på tomten? Finns det berg eller stora stenblock? Behöver tomten pålas, sprängas eller fyllas ut med jord eller grusmassor så kommer priset påverkas.

När det är dags att gjuta grunden, förutsätter det att en grusbädd med el, vatten och avlopp är klart. Ett tips är att göra en geoteknisk undersökning för att undvika tråkiga överraskningar.

Och kom ihåg att välja din tomt i ett område där du trivs och känner dig trygg, underskatta inte det. Området ska även passa allas behov i hushållet vad gäller avstånd och kommunikationer. Att ha tålamod kommer att löna sig i slutändan för att du ska hitta den perfekta tomten.

3. Skissen

Du kanske har hittat en husmodell någonstans på nätet eller åkt förbi ett hus som du blivit inspirerad av. Du kanske har en egen skiss eller tanke på hur ditt drömhus ska se ut. Börja med planlösningen. Vad är viktigt för dig? Hur ser familjesituationen ut? Hur många rum behöver du? Är du i behov av 1 plan, 1,5 plan eller 2 plan? Har du en växande familj?

Tänk inte bara på hur det ser ut idag utan ta även i beaktning hur familjesituationen ser ut om några år. Ett tips är att göra en checklista över era behov.Våra medarbetare hjälper dig att säkerställa att huset uppfyller de regler och krav som gäller för just din tomt. Du får också handfasta tips på hur huset kan utformas på ett kostnadseffektivt och samtidigt designmässigt snyggt sätt.

Vår ritningsavdelning hjälper dig med allt från form, design och konstruktionsberäkningar till att uppfylla lagkraven och framför allt att huset ska bli trevligt att leva i och optimerat för dig och din familj.

Skiss
Mötet

4. Mötet

På Kustvillan börjar vi varje byggprojekt med en ingående intervju om vad du vill ha, det är nämligen det mest effektiva sättet att säkerställa att vi förstår din målbild. Mötet håller vi digitalt eller via telefon utifrån vad som passar dig bäst.

Efter intervjun gör vi en exakt kostnadskalkyl över vad ditt hus kommer kosta att bygga och presenterar ett prisförslag till dig. Det gör att du får en realistisk bild av vad olika delar kostar och kan korrigera planen utifrån din smak och budget.

5. Bygglovet

För att få bygga hus ska Byggnadsnämnden i din kommun godkänna och bevilja ditt bygglov. De behöver ritningar som visar hur ditt hus ska se ut och placeras på tomten. Det är för att säkerställa att det följer detaljplanen.

När du bygger med Kustvillan får du hjälp att ta fram allt material och att göra en bygglovsansökan. Kommunernas avgifter varierar mellan olika kommuner och ska täcka kostnaden för både den tekniska granskningen och det byggsamråd som krävs enligt plan- och bygglagen.

När Byggnadsnämnden fattat sitt beslut får du ett utdrag ur nämndens protokoll och ett exemplar av ritningarna. Byggnadsnämnden kallar därefter till ett tekniskt samråd där man lämnar tillstånd för startbesked.

Bygglov
Tillverkning av hus

6. Tillverkning och Prefab

Produktionsvecka – När bygglovet är klart tecknar du ett avropsavtal där husets invändiga och utvändiga val specificeras. Det är nu de roliga valen av köksluckor, bänkskiva, golv, badrumsinredning och slutliga detaljer spikas.

När bygglovet har vunnit laga kraft (vanligtvis 4 veckor efter att bygglovet är beslutat) och finansieringen är godkänd bokar vi en produktionsvecka. Under tiden du bestämmer de sista detaljerna, startar vi fabriken och tar fram material till ditt husbygge.

7. Leverans

Kustvillan färdigställer de patenterade husblocken. Blockens utformning och storlek gör att du kan bygga hus med fria former efter eget önskemål samt att det levereras i platta paket. Tiden för att färdigställa skalet till ditt hus i fabrik, för leverans till byggplats tar normalt mellan 8 till 12 veckor.

Vi reser sedan ett klimatsäkert skal på några dagar och har en byggtid på endast 17 till 34 veckor beroende på vald leverans- och byggtid. Du kan själv välja hur snabbt du vill att det ska gå mellan Standard – Snabb – Express.

Bygga lösvirkeshus

8. Entreprenader

Totalentreprenad är för den som vill ha hjälp med allt. Det innebär att du endast skriver kontrakt med Kustvillan och vi sköter allt från start till mål.

Detta är en trygg och säker entreprenadform för den som vill bygga hus och samtidigt kunna slappna av. Vi bygger – du flyttar in. Enkelt, helt enkelt!

Generalentreprenad kan vara bra för dig med kontakter i byggbranschen och innebär att du skriver två kontrakt, ett med Kustvillan för materialet och ett med en byggare för arbetet. Det innebär att det är du själv som upphandlar generalentreprenören.

Du ansvarar själv för samordning och för samtliga underentreprenörer som krävs för att bygga ditt hus. Det finns ofta lite pengar att spara om du upphandlar byggfirman själv.

Delad entreprenad passar personer som “kan själv”. Det innebär att du som kund skriver ett entreprenadkontrakt med var och en av de entreprenörer som krävs för att bygga ditt hus.

Denna entreprenadform är den form där du kan spara mest pengar men tänk på att var en och av dina anlitade entreprenörer endast är ansvariga för det arbete och det material som omfattas av dennes avtal med dig.

Den stora risken vid delad entreprenad är att ingen förutom du själv tar ansvar för helheten, och att det finns ännu fler parter som kan skylla på varandra om fel uppstår.

9. Inflyttning

Slutbesiktningen är godkänd och förutom att planera inflyttningsfesten, är det bara en sak kvar innan du kan flytta in i ditt nya hus – slutsamråd. Ett slutsamråd är en avstämning mellan de berörda parterna och kommunen. Under mötet säkerställer man att byggandet skett enligt kontrollplanen. Efter mötet får du ett slutbesked – ett godkännande att du får flytta in i det nya huset.

Husbygget är klart och det är dags för dig att flytta in. Njut!

För mer information, kontakta oss på info@kustvillan.se

Inflyttning

Våra Kundberättelser

Familjen Ros köpte huset av Kustvillan – här är deras berättelse och erfarenheter

Familjen Ros byggde sitt drömhus

Daniel och Hanna Ros i Njurunda valde att anlita Kustvillan när de skulle skapa sitt drömhem. De fick möjlighet att välja vilken husmodell som helst på marknaden och rita om det efter sina önskemål – utan att spräcka sin budget.

Fler Kundupplevelser

Jag är intresserad och vill ha kontakt

Är du nyfiken på att bygga hus? Har du frågor kring våra priser eller hur vi kan skräddarsy ditt hus på ett kostnadseffektivt sätt? Oavsett vilka frågor och funderingar du har så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Du kan också ringa vår växel på tel 010 – 15 73 100 eller kontakta oss på info@kustvillan.se

Några av våra utvalda leverantörer

smeg logotypContura logotypdröm trapporMarbodal logotypdiplomat logotypelectrolux logotypElitfönster logotypKonradssons kakel logotypnibe logotypBadplatsen logotypBaseco logotyptarkett logotyp

Välj den leverantör du önskar

“Tycke och smak är olika för alla”. Vi vill sätta dig i förarsätet när det kommer till vad som ska ingå i just ditt hus. Därför ger vi dig friheten att välja precis den leverantör som du önskar. Hos våra samarbetspartners har vi kampanjpriser på utvalda produkter och där ingår dessutom alltid projektering, hantering och frakt.